IPPBX در ویپ
IP-PBX یک راهکار مفید است که در ساختار VoIP ارائه می شود .عبارت PBX (Private branch exchange) به معنی دستگاه های تلفن مرکزی یا سانترال ها می باشد و در شرکتها نقش اساسی در ایجاد ارتباطات دارند . این دستگاه خطوط داخلی را بصورت آنالوگ یا دیجیتال بروی سیم تلفن منتقل می کنند . امروزه با کمک VoIP این دستگاه ها به نحوه جدیدی عرضه می شوند . ترکیب VoIP در دستگاه PBX نسل جدیدی از دستگاه را بوجود آورده که IP-PBX نام دارد . مزایای جدید این دستگاه , از نقطه نظر متفاوتی قابل بررسی است که به بعضی از موارد آن اشاره خواهد شد .
این سیستم علاوه ارائه تمام امکانات سیستم تلفن سانترال قدیمی ، امکانات متنوع و جدیدی را نیز فراهم کرده است.از جمله :
- تعریف IVR (پاسخگو خودکار)
- امکان Call Back جهت تماس از طریق تلفن از بیرون با سیستم
- برقراری تماس کنفرانسی چند کاربر با یکدیگر
- استفاده از سیستم رمزنگاری برای امنیت اطلاعات
- سیستم صندوق پستی
- پشتیبان گیری از تنظیمات سیستم، تماس ها ،گزارشات
- تعریف موزیک انتظار متفاوت برای هر داخلی
- پیج کردن تمام داخلی ها به صورت همزمان و تکی
- انتقال تماس های تلفنی
- ضبط و فشرده سازی تمامی تماس ها
- تعریف فاکس سرور مجازی اختصاصی برای داخلی
- مکانیزم های فشرده سازی برای کاهش پهنای باند
انواع تلفن
IP Phone
تلفن IP بهترین گزینه برای سیستم های IP-PBX است . این تلفن ها توسط کاربر قابل برنامه ریزی هستند و بر این اساس امکانات بسیاری در اختیار کاربر قرار می دهد. بعضی تلفن های آی پی ،چندین ورودی خط داشته و با این ویژگی می توان بیشتر از یک تماس به هر داخلی (Extension) داد . در تصویر زیر یک IP Phone را مشاهده می نمایید.
SoftPhone
سافت فون یک نرم افزار است که بر روی کامپیوتر یا موبایل های هوشمند نصب شده و تحت پروتکل های SIP یا IAX با IP-PBX ارتباط برقرار می کنند و با برقراری این ارتباط کاملا مانند یک تلفن ویپ عمل می کند. برای استفاده از نرم افزار بر روی کامپیوتر نیاز به اسپیکر، میکروفن و هدست می باشد ولی بر روی موبایل با بلندگو و میکرفون موبایل سازگار می باشد. از Soft Phone های معتبر و شناخته شده می توان به Xlite، Express talk، Zoiper اشاره نمود.
(ATA
(ATA Analog Telephone Adapter)
این دستگاه درگاه مبدل تلفن های آنالوگ و اتصال آنها به ویپ می باشند . این مودم ها از یک سو به شبکه و IPPBX متصل می شوند و از سوی دیگر به تلفن معمولی وصل می شود و با تبدیل خطوط VoIP این سیستم به آنالوگ، امکان اتصال گوشی معمولی به ویپ فراهم می نمایند.
gateway ویپ
FXO Gateway
این نوع از گیت وی به خطوط تلفن شهری قابل اتصال هستند . به عبارت دیگر تماسی که از خط آنالوگ برقرار می شوند، توسط این گیت وی به مکالمات ویپ(VoIP) تبدیل می شوند و به سمت تلفن ویپ ارسال می شوند.
FXS Gateway
این گیت وی به گوشی تلفن متصل می شود. به عبارت دیگر این گیت وی تماس تلفنی گوشی آنالوگ را روی شبکه ارسال و دریافت می کند.
Digital Gateway
این نوع از گیت وی که قیمت بالاتری نسبت به سایر نمونه ها دارد، به خطوط E1 متصل می شود و از سمت دیگر به شبکه دیتا متصل می شود.
کارت ویپ
کارت دیجیتال
کارت دیجیتال، که در داخل کامپیوتر از طریق PCI یا PCI-e بر روی مادربرد نصب می شود ، قادر است از پورت های دیجیتال نظیر T1، E1 ارتباط نرم افزار الو ویپ با شبکه تلفن شهر یا مراکز تلفن را برقرار کند. در ایران از پورت E1 جهت سرویس دیجیتال استفاده می شود . لازم به ذکر است هر خط E1 تا 30 خط تلفن جهت برقراری ویپ را ساپورت می کند.
کارت آنالوگ
کارت آنالوگ ویپ (FXS/FXO) در ظرفیت 1 تا 48 پورت در دسترس هستند . این نوع از کارت ها در ظرفیت پایین به کانکتورهای RJ-11 و در ظرفیت بالا به RJ-21 مجهز شده اند. از این کانکتورها می توان برای ارتباط با خطوط شهری، داخلی و یا اتصال میان نرم افزار الو ویپ و هر IPPBX دیگری بهره گرفت.در زیر یک کارت آنالوگ نمایش داده شده.